Rabothytta er Den norske turistforeningens hytte nummer 500. Hytta er den høyest beliggende i Nord-Norge på 1200 moh. Det var Hemnes turistforening som startet prosjektet, og målet deres var å ikke sitte igjen med noe gjeld i det bygget stod ferdig. Sponsorer og kortreist materiale har gjort dette mulig. Sluttprisen på hytta ble på rundt 10 millioner kroner, hvorav 7,5 millioner i rene penger.

Tanken bak hytta er å gi et attraktivt tilbud til skoleklasser på opptil 30 personer og småbarnsfamilier. Hytta er komplett utstyrt, det eneste man må ha med er mat og lakenpose/sovepose. Området kan brukes som undervisningsrom for alle typer naturfag, idretts- og friluftsfag, og også for undervisning innenfor klima. Hytta har seks soverom og et loft/hems med sengeplasser til alle. Den 16.august 2014 åpnet Rabothytta for alle.

Hytta ligger ca. 1200 moh, på nordsiden av Okstindbreen. En mulig rute er om man tar av i Korgen og kjører rett frem og følger vei FV322 helt innerst i Leirskadalen og drar opp anleggsveien som går opp Leirbotnet. Her er det ca. 5,5 km og ca 520 høydemeter opp til Rabothytta.[1] Denne turen vil ta ca. 1,5 – 2 timer. Her er det merket turløype på sommerstid. Halvveis opp ligger Steinbua på omlag 900 moh ved Mørkbekktjønna. Rabothytta er et utgangspunkt for de som vil opp i Okstindan. Med denne hytta kan Hemnes Turistforening tilby et komplett løypenett i Okstindan, hvor man kan gå fra hytte til hytte. Tilsammen 4 hytteanlegg rundt i Nord-Norge.

Sjekk ut http://www.rabothytta.no/ for mer info!